A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján. A Magyar Közút már november 10. óta téli üzemmódban dolgozik, ami azt jelenti, hogy 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek, hogy szükség esetén azonnal tudjanak reagálni.

Összesen négy fokozat van a téli üzemeltetési időszakban, most még I-es, vasárnaptól több megyében azonban már II-es készültségi fokozat lép életbe. A Magyar Közút néhány vezetési tippet is adott az autósoknak.

– A legfontosabb, hogy amint a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használjunk. A nyári abroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást. Melyik téli gumit érdemes megvenni? Tesztösszefoglalónkat megtalálja erre a linkre kattintva.

– Indulás előtt ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni.

– Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok!

– Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos előre begyakorolni.

2,4 mp - Ennyi a különbség a legjobb és a legrosszabb abroncs körideje között az úttartást vizsgáló pályán
2,4 mp - Ennyi a különbség a legjobb és a legrosszabb abroncs körideje között az úttartást vizsgáló pályán

Hogyan vezessünk hóesésben?

Hogyan vezessünk hóesésben?

2,4 mp - Ennyi a különbség a legjobb és a legrosszabb abroncs körideje között az úttartást vizsgáló pályán
Hogyan vezessünk hóesésben? 10
89 km/h - Ezzel a sebességgel nyerte az aquaplaning tesztet a Toyo. A többiek ennél hamarabb úsztak fel
41,5 m - Ekkora távon állt meg száraz úton a Nokiannal a 330d. A Fuldával ekkora táv után még 29 km/óra volt a sebessége
Hogyan vezessünk hóesésben? 13
Hogyan vezessünk hóesésben? 14
Fotó megosztása:
Hogyan vezessünk hóesésben? 15 – Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sőt célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal teli kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort.

– Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket. Ellenőrizze a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát is.

– Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontatókötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban.

– Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is az autóban tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy kefe is.

– Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.

– Ha síkosabb útszakaszra érkezik, lassítson és kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést!

– Növeljük a megszokott követési távolságot: normál esetben az előttünk haladó jármű után 2 másodperccel kellene ugyanahhoz az útfelfestéshez érnünk, csúszós útfelület esetén azonban ezt nyugodtan megduplázhatjuk.

– A hideg, csapdákos időben különösen figyeljünk a gyalogosokra. A hideg idő és a csúszós út elterelheti a figyelmüket a közlekedésről, óvatlanul az útra léphetnek.

– Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!

– Végül ne felejtse el feltölteni a mobiltelefonját, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá.

Mit tegyen, ha az autó orra kicsúszik, netalán a hátulja kifarol? Részletes vezetéstechnikai tanácsainkért kattintson erre a linkre!

(Forrás: Magyar Közút)