A japán Takata a Mercedes-Benz óta a legnagyobb zöldmezős beruházást hajtja végre Magyarországon. Komplett légzsákokat gyártanak majd az új üzemben, a cég a magasan képzett munkaerő miatt választotta Magyarországot. A miskolci helyszínt azzal magyarázták, hogy a város egyetemével hosszú távú együttműködést akarnak kialakítani.

A Takata hosszú évek óta foglakozik autók és más járművek biztonsági eszközeivel. Bár a járművek biztonsági berendezései, felszereltsége évek óta jelentősen javul, Európa útjain ennek ellenére évente mintegy 30 ezren veszítik életüket, ezért fontos a biztonsági berendezések folyamatos fejlesztése.

A Takata elsősorban autóipari beszállítással foglalkozik, honlapja szerint főként autókhoz és motorokhoz gyárt légzsákokat, autókba szánt gyermeküléseket és repülőgépek biztonsági öveit. Globális székhelye Tokióban található, saját tőkéje 41,86 milliárd jen (92,57 milliárd forint).

A cég 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket, Magyarországon eddig nem volt jelen. A világon összesen 55 gyára van, ahol alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezer főt. Európai központja Németországban, Frankfurt mellett van. A cég ügyfelei között található az Audi, a BMW és a Daimler is.

(Forrás: MTI)