Kizárta az elektromos autókat gyártó kaliforniai Tesla vezére, hogy visszahívnák a Model S típusokat amiatt, hogy az elmúlt nem egészen hat hétben három autó is kigyulladt baleset következtében. A visszahívásról megjelent találgatások hírére kedden öt százalékot estek a Tesla részvényei a New York-i tőzsdén, és 137,8 dolláron zártak.

Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat 1
Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat 2

Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat

Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat

Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat 4
Fotó megosztása:
Nem kell visszahívni a lángoló Teslákat 5


“Biztosan nem lesz visszahívás. Nincs rá ok. A szalagcímek rendkívül félrevezetők. Ha a tűz miatt aggódnak, nehezen találnak olyan kocsit, amelyik jobb lenne a Model S-nél” – mondta Elon Musk helyi idő szerint kedden Detroitban a The New York Times rendezvényén. Nyilatkozata után a részvények csaknem 2 százalékot erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

A cégvezér elmondta, a benzines autók közül nagyjából 1300-ból egy gyullad ki, a Tesla gyártmányánál nagyjából minden nyolcezredik. Hozzátette, hogy az elektromos autókban a közelmúltban bekövetkezett három baleseti tűzeset egyikében sem sérült meg senki. Hangsúlyozta, hogy azonnal visszahívnák a Model S-eket, ha a biztonságot veszélyeztetnék.

A három esetből kettőben – Seattle közelében és Tennessee államban – a Model S típussal áthajtottak az úttesten heverő nagyobb fémdarabon, amely kárt okozott az akkumulátorban. A harmadik esetben betonfalnak, majd egy fának csapódott egy Model S-tulajdonos Mexikóban, miután nagy sebességgel hajtott be egy körforgalomba. Az amerikai hatóságok vizsgálják, indokolt-e a visszahívás elrendelése.