Tisztábbak lettek az európai autók 1
Tisztábbak lettek az európai autók 2

Tisztábbak lettek az európai autók

Tisztábbak lettek az európai autók

Tisztábbak lettek az európai autók 5
A Mercedes, a BMW bajban lehet, az Audit és a Porschét részben ellensúlyozza a VW-csoport többi márkája
Fotó megosztása:
2012-ben minden megtett kilométer után az előző évihez képest 2,6 százalékkal kevesebb, 132,2 gramm szén-dioxid került a kontinens levegőjébe – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adataiból. Az EEA jelentése szerint Európában a kisebb méretű autók gyártására specializálódott Fiat gyártja a leginkább környezetbarát modelleket. Autóikat kilométerenként 117 gramm szén-dioxid hagyja el.

A környezetet leginkább szennyező autókat a nagyfogyasztású és az átlagosnál nagyobb súlyú luxuskocsijairól ismert német Daimler gyártja, autóik átlagosan 143 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki.

Az európai autóiparban meghatározó német gyárak közül a Volkswagen autói számítanak a környezetre legkevésbé ártalmasnak, kilométerenkén 133 grammos széndioxid-kibocsátással. Az Audi és a BMW holtversenyben a hatodik 138 grammos átlaggal.

Az EEA számításai szerint a jelenleg gyártott autók átlagosan 20 százalékkal energiahatékonyabbak, mint a 10 évvel ezelőtt készült modellek. Az ügynökség 2015-ig 130 grammos átlagkibocsátást vár, az EU irányelvei szerint 2020-ig pedig akár 95 grammra is süllyedhet a kibocsátás. Ez ellen éppen a luxusmárkák tiltakoznak leghangosabban.

(Forrás: MTI)