Az S660 Concept közvetlen elődjének a Beat tekinthető. A japán mikroautókban használatos, kétharmad literes szívómotorral szerelt apróság középmotorjával és hátsókerék-hajtásával igazán radikális jószág volt – egyben a márka utolsó modellje, amelyet Soichiro Honda halála előtt láthatott. 

Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 1
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 2

Visszatér a Honda kultikus sportkocsija

Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 11
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 12
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 13
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 14
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 15
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 16
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 17
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 18
Fotó megosztása:
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 19
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 20


Ugyanakkor a Beat (balra fent) maga is a múltból táplálkozott: a Honda a hatvanas évek elején kezdett kísérletezni a kistömegű, apró motoros sportkocsikkal. 
Az S360, az S500 majd 1966-ban az S800 (balra lent) a mai napig emblematikus modelljei a japán márkának. 
Nem véletlen, hogy most újfent ezzel a koncepcióval próbálkozik a Honda – mégpedig egy 2011-es villanyautó-tanulmányra alapozva. A változások mind szériaközeli megvalósításra utalnak: míg a két évvel ezelőtti EV-Ster hátsó kerekeit egy-egy villanymotor hajtotta, a mostani tanulmányban a típusjelzésnek megfelelő lökettérfogatú benzinmotor dolgozik, az akkori radikális stíluselemeket pedig letisztult, kifejezetten Hondás formai megoldások váltották fel. 
A Motoring című ausztrál autós kiadvány Ryo Sugiura vezető formatervezővel készített interjújában kiderítette, hogy az S660 gyakorlatilag változatlan formában kerülhet a márkakereskedésekbe – akár már 2015-ben. 
“A legfontosabb különbség a teljesen lenyitható tetőszerkezet lesz, ami értelemszerűen hiányzik a koncepcióautóról.” – mondta Sugiura. Az erősen döntött szélvédő megvalósulása is kérdéses, a tanulmány megalkotásakor mégis ragaszkodott hozzá a fő dizájner, mivel “a meredek szélvédők olyan idejét múltak.” 
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 21
A Beat annak idején hivatalosan soha nem hagyta el szülőföldjét, az S660 esetében azonban nincs kizárva (de egyelőre nem is nyert megerősítést) egy exportverzió kifejlesztése. Ehhez azonban alapvető módosításokra lehet szükség, elsősorban az ütközésvédelmi szabványok teljesítése érdekében. 
A látványos, modern belső kialakítású S660 az ugyancsak Tokióban bemutatkozó, immár szériagyártású NSX ellenpólusa lehet a Honda sportautó-palettáján; a márka tervei között szerepel még egy harmadik, köztes modell is, amely a Toyota GT86 ellenfeleként léphetne piacra.
Visszatér a Honda kultikus sportkocsija 22