Több mint 11 százalékot estek hétfőn a PSA Peugeot-Citroën részvényei, miután olyan értesülések jelentek meg, hogy a francia állam és a Dongfeng kínai állami konszern hárommilliárd eurós tőkeemeléssel tulajdonrészt szerez a nehézségekkel küzdő francia autógyártóban.

Újonnan elég ritka autó a Peugeot 3008. A francia crossover használtan sem gyakori vagy olcsó, de megéri az árát

Újonnan elég ritka autó a Peugeot 3008. A francia crossover használtan sem gyakori vagy olcsó, de megéri az árátA gyár papírjai másfél hónapos mélypontra, 10,94 euróra süllyedtek a párizsi börzén, ami a legnagyobb napon belüli veszteség az amerikai Lehmann Brothers befektetési bank 2008 őszi bukása óta. Hírek szerint a francia állam és a Dongfeng egyaránt másfél-másfél milliárd dollárral venne részt a tőkeemelésben, és ezzel bő 20 százalékos részesedést szereznének.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a hét végén Washingtonban – ahol a G20-országok pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, nincs szó arról, hogy küszöbön állna a Peugeot-Citroën vállalatban való esetleges állami szerepvállalás, szavai szerint ez nem egy sürgős kérdés.

A francia autógyár tavaly drasztikus takarékossági tervet fogadott el, amelynek részeként 11 200 állást szüntetnének meg 2014. májusig. A konszernt különösen súlyosan érinti az európai autópiac válsága, 2012-ben fennállásának legnagyobb veszteségét szenvedte el.

(Forrás: MTI)