Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása 1
Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása 2

Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása

Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása

Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása 6
Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása 7
Ennyi a legnépszerűbb autók biztosítása 8
Fotó megosztása:
A PBA alkuszcég megkereste a legalacsonyabb díjú biztosításokat: mintának az átlag magyar autótulajdonost vették, 35 éves, budapesti férfit, aki negyedévente fizeti be a biztosítási csekket.

A legtöbben Škoda Octaviát vásárolnak új autóként, ezt követi az Opel Astra és a Ford Focus. A legnépszerűbb típusok esetén a gépjárművek átlagos kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) évente 25 ezer forintba kerül. Ez a tarifa nagyon kedvező: a 2012-es kalkulációkhoz képest idén csak 4 százalékos díjemelkedés tapasztalható ugyanezekben a kategóriákban.

Eközben megfordulni látszik a hosszú évek óta tartó folyamatos díjcsökkenés a teljes kgfb-piacon, hiszen a 2013-as esztendőben az átlagdíjak 9 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. A vizsgált autók átlagos casco-díja jóval magasabb, 59 ezer forint, amelyet egy új Opel Astra 76 ezer forintos díja húz fel.

A használt autók közül évek óta az Opel Astra, Suzuki Swift és Ford Focus triumvirátusa uralkodik itthon. Ha a kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) és casco-díjakat nézzük, a 3 és 7 éves járművek közül egyértelműen a Suzuki Swift kerül a legkevesebbe. A kgfb-díjak átlagosan 23 ezer forintos összege alig változik az autók életkorával, a casco viszont jelentősen.

A hároméves autók átlagosan 58 ezer forintos éves casco-díja 12 éves korú járművek esetében 38 ezer forintra csökken. Egy 7 esztendős Opel Astra cascója például csaknem 23 százalékkal olcsóbb, mint egy 3 évesé, a 12 éves pedig további 45 százalékkal csökken.