Nem mindenkinek tetszik az új taxirendelet, pedig vannak előnyei is: 15 százalékkal csökkent például az utasok várakozási ideje, ráadásul a taxik kevesebb káros anyagot bocsátanak ki – olvasható az egyik taxis társaság közleményében. A személyszállítással foglakozó cégek jelentős része ugyanakkor nem tartja be a szeptemberben életbe lépett új rendelet több pontját.

Számos taxiban hallható például, hogy URH-n veszik fel a megrendeléseket, holott szeptember 1-től ez tilos lenne, GPS-alapú telekommunikációs eszközöket kellene használni. Az úgynevezett “csendes üzemmód” nem csak azért fontos, hogy az utazóközönséget ne zavarja az adóvevők folyamatos működése, hanem azért is, mert a GPS-alapú rendszerek segítségével mindig a megrendelő címéhez legközelebb eső taxi tud elindulni az utasért. Korábban azon múlott, ki kapja a címet, hogy ki ütött elsőként az adóvevője gombjára, vagy kinek volt a megengedettnél erősebb teljesítményű rádiója.

A Budapest Taxi szerint az új rendszernek köszönhetően az utasok várakozási ideje 15 százalékkal csökkent. A cég elemzése szerint a gyorsaság mellett az is fontos hozadéka a rendeletnek, hogy zöldebbek lettek a taxik. A GPS-megoldásoknak köszönhetően kevesebb kilométert tesznek meg az autók, így kevesebb benzint is fogyasztanak.