Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint Ukrajnában az utóbbi években a közúti balesetek halálos áldozatainak csaknem fele gyalogos volt. Franciaországban az arány 12 százalék, Németországban 13 százalék, Lengyelországban pedig 31 százalék. Az Európai Unió összes tagországát tekintve egymillió lakosra 61 halálra gázolt gyalogos esik, Ukrajnában viszont 106.  

Hét évvel ezelőtt még jóval kevesebb, 1500 gyalogos vesztette életét Ukrajna közútjain. Szakértők a romló helyzetet azzal magyarázzák, hogy 2005-től kezdve Ukrajnában ugrásszerűen növekedni kezdett a gépkocsik száma az utakon. A Biztonságos Közlekedésért Egyesület adatai szerint míg 2005-ben Ukrajnában ezer főre 60 személyautó jutott, addig 2012-ben már 187. A gépkocsik tömeges elterjedésének következményeként tapasztalatlan és rosszul képzett autósok hada lepte el az utakat. A járművezetői oktatás alacsony színvonala mellett az sem ritka, hogy tanfolyam és vizsga nélkül veszik meg a gépkocsihoz a jogosítványt.  

A gyenge vezetési tudás mellé még az a helyi mentalitás társul, hogy az autó megszerzése az önmegerősítés egy formája. Mikola Sulga szociológus rámutatott, hogy az ukránok a társadalmi státusukat manapság aszerint mérik, mennyi vagyontárgyra tettek szert. Az autósok eszerint magasabbrendűnek érzik magukat azoknál, akiknek nincs gépkocsijuk. “Fölé helyezik magukat a gyalogosoknak, ezért nem engedik őket átkelni a zebrán, és gátlások nélkül felhajtanak a járdákra” – tette hozzá a szociológus.

A statisztikák szerint csaknem kétszer több gyalogost ütnek el Ukrajnában kijelölt gyalogátkelőhelyen (zebrán), mint egyéb helyeken. Hozzájárul még a szomorú statisztikához az, hogy a gyalogátkelőhelyek gyéren kivilágítottak, és a felfestésük is rosszul látható. Az infrastruktúra további hiányosságai közül a szakértők kiemelik, hogy az országban alig vannak aluljárók az országutak alatt, kevés a gyalogoshíd, illetve az alagút a járműveknek.

Ugyanakkor számos esetben maguk a gyalogosok hibásak a balesetben. “Előfordul, hogy ittas állapotban kelnek át az úton, vagy fülhallgatóval a fülükben” – mondta Olekszandr Zubenko, az ukrán közlekedésrendészet sajtóosztályának vezetője.

(Forrás: MTI)