Rendőrök lepték el az utakat 1

150 ezres bírságot is fizethetnek a legújabb KRESZ-módosítás megszegői, amelynek bevezetését rendőrségi ellenőrzések követik. Kár, hogy az iskolás gyerekeket védő változás éppen a tanév végén lép életbe.

A 2013/14-es tanévben 2800 oktatási intézmény kapcsolódott be Az iskola rendőre programba, amelyben több mint 2200 rendőr vesz részt. A tanév elején, az oktatás kezdetének és befejezésének időszakában a rendőrség a polgárőrökkel közösen “fokozott jelenlétet biztosít” az iskolák környékén ott, ahol ez indokolt.

Az iskolarendőr a helyi rendőri szerv és az iskola közötti kapcsolattartó, aki szolgálati feladata mellett – sokszor saját szabadidejének terhére – végzi tevékenységét. Elvárás velük szemben, hogy jól ismerjék az iskola környékének közlekedésbiztonsági helyzetét és ennek függvényében felhívják a tanárok, a szülők és a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre.

A közlekedésbiztonsági eredményekről sokat elárul, hogy míg 1990-ben 107, 2012-ben 20, az idén pedig az első félévben két gyerek vesztette életét közlekedési balesetben. Az iskolák környékén ugyanakkor nemcsak a közlekedésbiztonság érdekében lesznek jelen a polgárőrök és rendőrük, hanem az is a céljuk, hogy a diákok ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Az idén folytatják a korábban kísérleti programként indult, a gyerekeket segédmotor-kerékpározásra tanító Sulimoped-programot. Megyénként 30, összesen 600 gyermek képzését jelenti a program. A résztvevőket októberben választják ki.