Fantasztikus látvány, amikor a tengerben több ezer hal tökéletes szinkronban úszik egymás közvetlen közelében, anélkül hogy leszakadnának egymástól vagy összekoccannának. Ugyanezt szeretné elérni a Nissan, ezért kaliforniai kutatóintézetükben a halak viselkedését imitáló robotokat szerkesztettek. 

Ezek az Eporo (Episode 0 Robot) névre keresztelt szerkezetek egyelőre hatos csoportban képesek a szinkronmozgásra. Ebben a méhek szeme által ihletett, 300 fokos tartományban “látó” lézerradarok segítik őket. 
“A mai autók közlekedését forgalmi sávok és stoptáblák szorítják mederbe. A halak azonban ilyen korlátok nélkül is képesek ütközés nélkül együtt közlekedni, három egyszerű szabályt betartva: ne távolodj el túlságosan, ne menj túl közel, ne ütközz! Ha ezekre az elvekre képesek lennénk megtanítani az autókat, ugyanazon az útszakaszon több jármű férne el, balesetek nélkül. Enyhülnének a dugók.” – mondta Toru Futami főmérnök.
Az Eporo robotok arra is képesek, hogy a kereszteződésnél egymással kommunikálva megbeszéljék, melyikük áll meg, és melyik folytatja az útját. Így a forgalmat lassító lámpákra sem volna többé szükség. 
Az Eporo nem a Nissan első állatok által ihletett gépezete. Előző robotautójuk a poszméhek módszerét alkalmazta. Az itt elsőként alkalmazott, 300 fokban észlelő lézeres érzékelők jelei alapján a robot veszély érzékelésekor kilencven fokkal elforgatta a kerekét (gyakorlatilag azonnal megállt), hogy elkerülje az ütközést.