Az internetet elárasztják a nem hivatalos autóreklámok. Láttunk már felrobbanó terroristát, lefejezett macskát és mindenféle ízléstelen, vicces vagy éppen túlfűtötten erotikus kisfilmet. Ez a mostani azonban más – egyrészt, mert a világtörténelem egyik legfájóbb, legborzalmasabb eseményéhez nyúl, másrészt, mert feje tetejére fordítja értékrendünket. 

A film, amely természetesen nem a Mercedes-Benz megrendelésére készült, három német diák, Tobias Haase, Jan Mettler és Lydia Lohse munkája. A téma különösen aktuális: az intelligensnek és prediktívnek mondott autóipari rendszerek vajon mennyire képesek előre látni, mérlegelni és megérezni a veszélyt? “Filmünk azt boncolgatja, mi történne, ha a technológiákat lélekkel ruháznánk fel?” – mondta az egyik alkotó. 
A történet egy XIX. századi osztrák faluban játszódik, ahol egyszer csak feltűnik egy XXI. századi Mercedes-Benz. Hirtelen nagyot fékez az autó, hogy elkerüljön két, az út közepén játszó kislányt. Amint a vezető nélküli jármű folytatja útját, egy sárkányt eregető kisfiú ugrik ki elé. A jármű “intelligens emberfelismerő rendszere” azonban nem csak az emberalakot, hanem magát a személyt és annak jövőbeli szerepét is felismeri, és a veszély elkerülése érdekében nem fékez, hanem gyorsít… 
A film, amelyet három napja tettek közzé az ifjú rendezők, máris hatalmas vihart kavart világszerte. A szakma nem győzi dicsérni merész kreativitásukat, de a személyes érintettség okán bizony rengetegen fogják még meghurcolni a garantáltan sikeres karrier elé néző fiatal filmeseket. Az biztos, hogy ilyen filmet csak németek készíthetnek… 
Ti mit gondoltok?
Egy intelligens autó megölné Hitlert 3
Ferdinand Porsche még Hitler felkérésére tervezte meg a VW Bogarat, fia, Ferry azonban saját magától vezérelve adta nekünk minden idők egyik legcsodálatosabb sportkocsiját, a Porsche 911-et. Ennek pontosan ötven éve – ünnepeljünk együtt!
Szerző: