A falusiak kedden állították meg a keresőóriás alkalmazottját, egy 27 éves thai férfit az ország északi részén fekvő Sa Lap faluban, amikor kamerával felszerelt, Google matricás autójával áthajtott a településen. A helybeliek körülvették az autót, és kérdőre vonták a férfit, majd a falu templomához vitték, hogy Buddha előtt esküdjön meg arra: nem a kormány küldte kémkedni. A környéken egy vitatott gát megépítése miatt dúlnak az indulatok, és a falusiak azt hitték, az idegen azért jött, hogy kipuhatolja a településen élők véleményét.

A kémügy tisztázása után a Google munkatársától bocsánatot kértek egy Facebook-oldalon, amelyet a gátat ellenző helyiek működtetnek. A Google szóvivője megerősítette az incidenst, de mint hozzáfűzte: előfordul, hogy a vállalatnak előre nem látott akadályokkal kell megküzdenie, és ez alól a Street View sem kivétel. A szóvivő ugyanakkor kiemelte, hogy munkatársaik Thaiföldön betartják a helyi törvényeket, és csak közterületeken készítenek felvételeket.

A 2007-ben indított Street View a világ nagyvárosainak és kisebb településeinek utcai panorámaképeit mutatja, amelynek segítségével a felhasználók virtuális sétára indulhatnak.

(Forrás: MTI)