Merkel egy kedd esti televíziós interjúban azt mondta: “a bajor elképzelések nem egyeznek az én felfogásommal.” Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy múlt heti interjúban kijelentette, hogy pártja nem vesz részt a következő német kormány munkájában, ha annak programjában nem szerepel, hogy autópálya-használati díjat vetnek ki a külföldi autósokra.

Merkel szerint nem újdonság, hogy a konzervatív testvérpártok nem értenek egyet valamiben, az országos parlamenti választások előtt pedig mindig akadnak “apró eltérések”, különösen amikor nemcsak országos, hanem bajor tartományi választások is vannak ugyanabban az évben.

A külföldieket sújtó autópályadíj bevezetése szerepel a CSU bajorországi választási programjában, az országos választásra készített közös, CDU/CSU-programban viszont nem. Szakértők szerint Németország uniós szabályokat sértene, ha csak a külföldiekkel fizettetne úthasználati díjat.

Armin Laschet, a CDU alelnöke korábban szintén elutasította az ötletet, arra hivatkozva, hogy az autósok “már ma is a nemzet fejőstehenei”, és az üzemanyag árába beépített adón, valamint a gépjárműadón keresztül sokkal többet fizetnek be a közös kasszába, mint amennyit az állam a közlekedési infrastruktúrára elkölt.

(Forrás: MTI)