A miniszterelnök szerint a taxi azon kevés helyek egyike, ahol az emberek megosztják másokkal a tényleges véleményüket, ezért vállalkozott a szokatlan kalandra Oslóban. Jens Stoltenberg júniusban hajtotta végre titkos akcióját egy reklámcéggel együttműködve, a felvételből film készült, amelyet a közelgő választási kampányban használnak majd fel. A skandináv országban szeptemberben tartják a parlamenti választásokat.


“Fontos számomra, hogy megtudjam, mit gondolnak valójában az emberek” – nyilatkozott a norvég médiának a kormányfő. “És ha van egy hely, ahol az emberek tényleg elmondják, mit gondolnak a legtöbb dologról, az a taxi” – tette hozzá. Az autóban napszemüveget és taxis egyenruhát viselő Stoltenberg csak abban az esetben fedte fel kilétét, ha felismerték. Az utasok többsége elég hamar észrevette, hogy valami furcsaság van a sofőrrel, volt, aki megjegyezte: “Ebből a szögből ön úgy néz ki, mint Stoltenberg”. A beszélgetések többnyire politikai síkra terelődtek.

A norvég kormányfő elmondása szerint nyolc éve nem ült a volán mögött, ami a vezetésén meg is látszott: egyszer hibázott is, amikor az automata kocsit hirtelen lefékezte, mert a fékpedálról azt hitte, hogy az a kuplung. “Azt hiszem, az ország és a norvég taxik szolgáltatását igénybe vevők jobban járnak, ha kormányfő vagyok, nem pedig taxisofőr” – válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy taxizna-e főállásban, ha elveszítené a közelgő választásokat.