Az áremelést közlő Portfolio.hu szerint mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 403,6, a gázolajét pedig bruttó 406,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (2 Ft-os benzinár és 3 Ft-os gázolaj áremelés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 420-421 forintos, a gázolajat pedig 426-427 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

A Reutersre hivatkozva a GKI elemzése kiemeli: a mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 1,2%-kal, a gázolaj ára 0,4%-kal nőtt. A forint árfolyama heti átlagban 0,8%-kal gyengült. A piaci árak emelkedése és az árfolyam gyengülése miatt indokolt lehet, hogy a benzin ára 4, a gázolaj ára 2-3 forinttal emelkedik augusztus 7-én, szerdán.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között.