Sebastien Ogier megállíthatatlanul halad a világbajnoki cím felé. A Volkswagen fiatal pilótája Szardínia után Finnországban is begyűjtötte a győztes trófeát. Ez volt idén a francia autóversenyző ötödik győzelme és előnye most már 90 pont az egyéni ponttáblán.

Ogier csütörtökön még csak második volt, miközben négy különböző pilóta is vezette a versenyt. Pénteken viszont már fantasztikusan ment, míg ellenfelei hibáztak. Átvette a vezetést és előnye 40 másodpercre nőtt. Ennek tudatában szombaton, a zárónapon már visszafogottabb is lehetett volna, de a Volkswagen versenyzője nemhogy megnyert három szakaszt a nyolcból, de új rekordot állított fel a legendás Ouninpohja szakaszon.

Az álmaim között szerepelt az itteni győzelem. Sok pontot szereztem a világbajnokságban és ez a finnországi siker tökéletessé tette a hétvégét” –  szögezte le Ogier, aki az ötödik nem északi pilóta, akinek sikerült győznie a Finn Ralin.
 

Meglepő eredmény a Finn-ralin 47 Ogier mögött az M-Sport két versenyzője, Thierry Neuville és Mads Ostberg vívtak három napon át, olyannyira, hogy szombaton négyszer cseréltek helyet az eredménylistán.  Végül a dobogós helyek sorsa az utolsó előtti szakaszon dőlt el, mikor Östberg letért az útról és lélegzetnyi előnyhöz engedte ellenfelét.

Az Ogier, Neuville, Ostberg hárma eredménye a második a Finn-ralik történetében, amikor nincs finn versenyző a dobogón.  Eddig ilyen csak 2003-ban történt, amikor Markko Martin, Petter Solberg és Richard Burns végzett az élen.

Thierry Neuville második helyezése talán még Ogier győzelménél is meglepőbb, hiszen a belga pilóta megismételte a Szardínián elért – ezüstérmet érő – teljesítményét, amely pályafutása eddigi legjobb eredménye. Neuville ráadásul a Ford Fiestával még a Power Stage győzelemért járó három bónusz pontot is hazaviheti.

„Hihetetlen érzés. Nagyszerű munkát végeztünk. Tegnap sok időt vesztettünk egy defekt miatt, de egyébként sima, tiszta menet volt. A rali előtt nem is gondolhattam volna, hogy lehetséges egy ilyen eredmény számomra” – nyilatkozta Neuville.
 
Meglepő eredmény a Finn-ralin 48 Az utolsó szakaszon rendezett Power Stage második helyezéséért járó két pont Ogier-hez került, míg a harmadik helyezés csapattársáé, Jari-Matti Latvaláé lett. Latvala, aki győzelmi esélyesként indult Finnországban, még a verseny nyitó napján megütötte az autója hátsó futóművét így a mezőny végére került.  A 89-ről a 17. helyig zárkózott fel.  

Mikko Hirvonen végzett az összetett verseny negyedik helyén. A Citroën versenyzője sok időt vesztett a csütörtöki heves zivatarok alatt és még örülhet is, hogy célba ért, hiszen kétszer majdnem lerepült az útról autójával.

Mások kevésbé voltak szerencsések. Így Kris Meeke, az ötödik helyről csúszott ki az utolsó előtti szakaszon, míg Jarkko Nikara a hatodik helyet adta fel MINI-jének törött jobb első lengéscsillapítója miatt. Ezzel Dani Sordo lett az ötödik egy nem túl fényes rali után. Novikov a hatodik helyet csípte meg.

A WRC2 mezőny győztese Jari Ketomaa végzett a hetedik helyen, akit Per-Gunnar Andersson követ a nyolcadikon. Robert Kubica lett a második a WRC2-ben, s összesítésben a kilencedik helyre volt elég a lengyel mai teljesítménye. Az első tizet Andreas Mikkelsen zárja, aki azután, hogy pénteken elvesztette egyik kerekét, szombaton visszatér a versenybe.

Ez történt a 14-18. szakaszokon

Ez történt a 18-23. szakaszonok

 

A 2013-as Finn-rali végeredménye (23/23 szakasz)

1. Sebastien Ogier       Volkswagen Polo R WRC   2ó 43p 10,4mp
2. Thierry Neuville        Ford Fiesta RS WRC        +36,6mp
3. Mads Ostberg Qatar  Ford Fiesta RS WRC        +57,6mp
4. Mikko Hirvonen         Citroën DS3 WRC            +1p 21,6mp
5. Dani Sordo              Citroën DS3 WRC            +6p 8,5mp
6. Jvgenyij Novikov       Ford Fiesta RS WRC        +8p 39,7mp
7. Jari Ketomaa            Ford Fiesta R5               +11p 19,2 mp
8. PG Andersson           Ford Fiesta RS WRC        +11p 41,5mp
9. Robert Kubica           Citroën DS3 RRC            +12p 48,1mp
10. Andreas Mikkelsen   Volkswagen Polo R WRC   +13p 42,0 mp


A Finn-rali összefoglalója

A világbajnokság állása a Finn-rali után:
Pilóták

1. Sebastien Ogier     Volkswagen Motorsport          181 pont
2. Jari-Matti Latvala   Volkswagen Motorsport         91 pont
3. Thierry Neuville      Qatar WRT                          91 pont
4. Mikko Hirvonen       Citroën WRT                       73 pont
5. Dani Sordo            Abu Dhabi Citroen WRT          69 pont
6. Sebastien Loeb      Citroën WRT                        68 pont
7. Mads Östberg        Qatar M-Sport WRT               65 pont
8. Jevgenyij Novikov   Qatar M-Sport WRT               39 pont
9. Martin Prokop        JIPOCAR Czech National Team  37 pont
10. Nasser Al Attiyah  Qatar WRT                           30 pont

Meglepő eredmény a Finn-ralin 49
Ismét hosszabban pihenhetnek a ralisok, legközelebb csak három hét múlva, 2013. augusztus 23-25. között versenyeznek a Német-ralit. Tavaly Sebastien Loeb kilencedik győzelmét szerezte meg a futamon, de idén ő nem indul, szabad a pálya a többi pilóta számára.

Forrás: Amber PR