Sebastien Ogier komoly lépést tett afelé, hogy megnyerje a 2013-as Finn-ralit. Bár csütörtökön még úgy tűnt, megszoríthatják – “csak” második volt -, pénteken megmutatta, idén ki az úr a rali-világbajnokságon. A tegnapi kilenc szakaszból hetet megnyert, amivel átvette a vezetést és közel negyven másodperces előnnyel várhatja a folytatást.

A Volkswagen versenyzője kiemelkedően vezetett, de a jelentős időkülönbséghez az is kellett, hogy ellenfeleinek gondjai akadjanak.

Reggel még Mads Ostberg állt az élre, és a norvég jól is ment, sokáig közelről üldözte Ogier-t, de az utolsó előtti szakaszon eltört a bal első felnije, így leengedett a gumija, amivel közel 26 másodpercet veszített és a harmadik helyre került.

Ogier vezet a kalandos Finn-ralin 2
Thierry Neuville csütörtökön még vezette a versenyt, de péntek reggel Ostberg és Ogier is megelőzte. A 13. szakaszon és a nap végi szuperspeciálon is defektet kapott, de Ostberg hibája nyomán mégis a második helyen várhatja a folytatást. Előnye mindössze 0,9 másodperc Ostberggel szemben, így a zárónapra is marad izgalom. Mindkét versenyző úgy nyilatkozott, Ogier már nem fogható, a dobogóra hajtanak.

Mikko Hirvonen is hasonló céllal indul neki a szombati napnak, miután húsz másodpercnyire van a két fordostól. A Citroën pilótája nyert ugyan szakaszt, de igen ingadozó teljesítményt nyújtott pénteken. Szerencsésnek mondhatja magát, hogy egyáltalán versenyben van, miután a 12. szakaszon egy nagyon gyors kanyarban majdnem felborult. Csodával határos módon megúszta egy 360 fokos pörgéssel és két defekttel.

Hirvonen így is megőrizte előnyét ideiglenes csapattársával, Chris Meeke-kel szemben, akinek szintén nem akármilyen kalandja volt. A nyolcadik szakaszon Jevgenyij Novikov nekicsapódott egy farakásnak és rommá törte a Fiestát, nem látott hátrafelé.

A mögötte induló Meeke utolérte őt és közel tíz kilométeren át ballagott mögötte, nem tudott elmenni mellette. A Novikov autójáról felverődő kő betörte szélvédőjét, majd mivel nem látott, lecsúszott az útról és defektet kapott, majd a kerékcsere közben megsérült a keze.  Az érthetően csalódott britnek később a felügyelőbizottság jóváírta az elveszett időt.  

Ogier vezet a kalandos Finn-ralin 3
A WRC2-ben Jari Ketomaa vezet, és bár a 12. szakaszon defektet kapott, előnye így is több mint egy perc Robert Kubicával szemben, aki pedig két perccel előzi meg Hayden Paddont.

A Finn-rali második napjának összefoglalója:

A 2013-as Finn-rali állása (15/23 szakasz):

1. Sebastien Ogier      Volkswagen Polo R WRC 1ó 38p 34.7mp
2. Thierry Neuville       Ford Fiesta RS WRC +38,1mp
3. Mads Ostberg         Ford Fiesta RS WRC +39,0mp
4. Mikko Hirvonen        Citroën DS3 WRC +1p 1,4mp
5. Kris Meeke              Citroën DS3 WRC +1p 33,2mp
6. Jarkko Nikara           MINI JCW WRC +2p 18,6mp
7. Dani Sordo              Citroën  DS3 WRC +2p 45,0mp
8. Jari Ketomaa           Ford Fiesta R5 +6p 13,9 mp
9. Evgeny Novikov       Ford Fiesta RS WRC +6p 38,5mp
10. Andreas Mikkelsen  Volkswagen Polo R WRC +7p 17,7mp

A részletes eredményekért kattintson erre a linkre

Helikopteres felvétel a Finn-raliról: