Végre igazán izgalmas csata alakul a rali-világbajnokságon. A Finn-rali első napján hat szakaszt rendeztek és négy különböző versenyző ért el legjobb időt, így egyelőre nem a Volkswagen és Sebastien Ogier dominanciájáról kell írnunk.

Persze a fiatal francia ott van a tűzközelben, hiszen két szakaszon is legjobb volt, de teljesítménye most ingadozó, így 6. és 7. idők is szerepelnek a neve mellett. A csütörtöki nap végén a második helyen áll 5,2 másodperces hátránnyal.

Vele szemben Thierry Neuville ugyan lassan kezdett (csak 6. volt az első szakaszon), de aztán belendült az ugratókkal tűzdelt murvás pályákon, jó időket ment, a második szakaszt és az utolsót meg is nyerte, így a nap végén elsőként mehetett pihenni.

Csata a Finn-ralin 1
Csata a Finn-ralin 2

Csata a Finn-ralin

Csata a Finn-ralin 14
Csata a Finn-ralin 15
Csata a Finn-ralin 16
Csata a Finn-ralin 17
Csata a Finn-ralin 18
Csata a Finn-ralin 19
Csata a Finn-ralin 20
Csata a Finn-ralin 21
Csata a Finn-ralin 22
Csata a Finn-ralin 23
Csata a Finn-ralin 24
Fotó megosztása:
Csata a Finn-ralin 25
A harmadik helyen Mads Ostberg tanyázik, aki idén még adós a jó eredménnyel, de most összejöhet. Az ötödik szakasz végére már 2,5 másodpercre megközelítette Neuville-t, de a hatodikon nem ment jól és közel kilenc másodpercre nőtt a különbség.

Napközben egy időre Mikko Hirvonen is átvette a vezetést, de az esőtől áztatott ötödik szakaszon 20 másodpercet veszített és visszacsúszott az ötödik helyre. Az utolsó gyorsaságin azonban sikerült előrébb lépnie átvette a negyedik helyet Juho Hanninentől.  

A Hyundai tesztpilótája mindössze 0,5 másodperccel előzi meg Chris Meeke-et, akinek idén ez az első versenye a WRC-ben. A Citroëntől kapott lehetőséget a bizonyításra. A brit pilóta egyelőre remekül megy, hiszen hatodik helyen áll, míg Dani Sordo, aki minden futamon vezethette a DS3-ast, csak kilencedik.

Csata a Finn-ralin 26
Jari-Matti Latvala nagyon készült hazai versenyére, de a győzelem nem jön össze neki idén. A finn a második szakaszon eltalált Polo WRC-vel egy nagyobb követ, ami tönkretette a versenyautó hátsó futóművét, ettől kezdve csak vánszorgott. A 88. helyen áll több mint húsz perces hátránnyal.

A WRC2 mezőnyében Jari Ketomaa áll az élen az új Fiesta R5-össel, Robert Kubica a második 24 másodperces hátránnyal.

A Finn-rali első napja videón:

A 2013-as Finn-rali állása csütörtököt követően:

1. Thierry Neuville     Ford Fiesta RS WRC      25p 33.3mp
2. Sebastien Ogier    Volkswagen Polo R WRC +5,2mp
3. Mads Ostberg       Ford Fiesta RS WRC      +8,9mp
4. Mikko Hirvonen     Citroën DS3 WRC          +13,8mp
5. Juho Hanninen      Ford Fiesta RS WRC     +17,0mp
6. Kris Meeke           Citroën DS3 WRC         +17,5mp
7. Evgeny Novikov    Ford Fiesta RS WRC      +20,9mp
8. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo R WRC +23,4mp
9. Dani Sordo           Citroën DS3 WRC          +37,1mp
10. Jarkko Nikara       MINI JCW WRC             +47,7mp

Részeltes eredmények itt

Így ment az edzésen Jari-Matti Latvala: