A JATO Dynamics adatai szerint júliusban 5054 új személyautó, valamint 893 kis-haszonjármű kelt el a magyar piacon. Az év első hét hónapjában összesen 32 381 személyautót és 5537 kis-haszonjárművet helyeztek forgalomba, az autóknál stagnálás, a haszonjárműveknél visszaesés látszik. A júliusi autóeladási adatok 12 százalékkal jobbak a tavalyi számoknál.

Júliusban véget ért a Ford uralma, a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszonjármű) az Opel volt 720 darabos eladással, a 2013-as listát ugyanakkor még a Ford vezeti 4312 eladott járművel. A modellek között ismét a Škoda Octavia volt a legnépszerűbb, 330 darabot adtak el belőle júliusban, az éves listát 1839 darabos eladással vezeti a cseh kompakt.

A forgalomba-helyezések 74 százaléka céges volt, a magánvásárlók mindössze a piac 26 százalékát adták júliusban.

A Magyar Gépjárműiportőrök Egyesülete szerint az év eleji – 2012-höz képest – jelentős visszaesés pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott július végéig, vagyis éves összehasonlításban a piac csökkenése megszűnt és várhatóan az év második felére az előrejelzett kismértékű, 8-10 százalékos növekedés meg fog valósulni.

Az MGE továbbra is úgy látja, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése szükséges, valamint emellett a szervizek kapacitásának jobb kihasználtsága. A jelenlegi és a prognosztizált növekedési előrejelzések valóra válása esetén is még évekre elhúzódó értékesítési válság várható.