Veszélyben a Volkswagen-konszern luxusautói: egy kutatócsoportnak sikerült megfejtenie az algoritmust, amely biztosítja, hogy az Audikat, Porschéket, Bentley-ket és Lamborghiniket csak a hozzájuk tartozó kulccsal lehessen kinyitni és elindítani. Ez elvben lehetőséget ad arra, hogy mostantól tömegesen lehessen ellopni az érintett márkák autóit.

A kutatócsoportot vezető Flavio Garcia két holland kollégájával egy jövő heti biztonsági konferencián tervezte nyilvánosságra hozni az eredményeket, de a kódfejtésről szóló hírek a Volkswagenhez is eljutottak. A német gyártó rohamtempóban szerzett is egy végzést, amely megtiltja az érintetteknek az adatok publikálását arra hivatkozva, hogy az információkat felhasználva a megfelelő eszközökkel rendelkező bűnszervezetek autók tucatjaiba hatolhatnak be és lophatják el azokat.

A Volkswagen abba egyébként belement volna, hogy a kutatók a kritikus biztonsági réseket nem felfedő, szerkesztett anyagot nyilvánosságra hozzanak, ám erre a tudósok mondtak nemet. Azzal védekeztek, hogy a nyilvánosságnak joga van tudni a biztonsági problémákról, és a bűnözők egyébként is tisztában vannak a rendszer gyenge pontjaival.