Ismét felvetette a luxuscikkeket terhelő, a 27 százalékosnál magasabb, 30-35 százalékos áfakulcs bevezetésének lehetőségét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Korábban az Európai Bizottság nemet mondott a luxusáfára, de Orbán szerint “egy újabb nekirugaszkodásra lesz szükség”, mert így válhat teljessé a magyar adórendszer igazságossága. Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert már meg is bízta azzal, hogy építse be a luxusáfát a 2014-es költségvetésbe.

Orbán nem mondott konkrétumokat arról, hogy milyen termékkörre vonatkozhat a luxusáfa, a korábbi elképzelések mindenesetre valóban csak a luxustermékekről szóltak, “mint arany, szőrme, nagyértékű gépkocsi és hasonlók.”

Arról korábban sem hallottunk részleteket, hogy mi számít nagyértékűnek és mi nem, de az biztos, hogy egy ilyen intézkedés főleg a magánvásárlókat sújtaná. A magyar autópiacon 70 százalékban a céges vásárlások jellemzőek, nekik pedig szinte mindegy, mennyi az áfa, mert többé-kevésbé visszaigénylik (például nyíltvégű pénzügyi lízinggel). Akárhol is húzzák meg az értékhatárt, azzal csak a magánvevők járnának igazán rosszul.