Féktelen tömeg rohanta meg a Ferenc pápát szállító autót hétfőn Rio de Janeiróban, miután a gépkocsi a sofőr hibájából eltért a tervezett útvonaltól, és forgalmi dugóban rekedt. Az AP tudósítása szerint a helyzet egyes pillanatokban félelmetes volt.

Egy Mercedes G-osztályból integetett az embereknek a pápa


Az egyházfő hétfő délután érkezett meg Rióba, hogy részt vegyen a 28. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. A repülőtérről a város központjába kellett jutnia a találkozó hivatalos megnyitójára. Először egy zárt utasterű egyterűben utazott, amely azonban a kijelölt és szabaddá tett útvonalról befordult egy utcába, ahol azonnal meg kellett állnia. Ekkor a pápát üdvözlő és az út mentén sorakozó tömeg megrohanta és többször körbeugrálta az autót.

Néhány testőr megpróbálta távol tartani az embereket, de a helyzet így is időnként félelmetes volt. Az egyházfő ennek ellenére nyugodtnak tűnt. Leengedte az ablakot, és kezet fogott azokkal, akik elérték.

Miután az autó kiszabadult a forgalmi dugóból, és maga mögött hagyta a tömeget, Ferenc átült egy Mercedes G-osztályból kialakított, nyitott tetejű pápamobilba, amely végigjárta vele Rio főbb belvárosi utcáit. Az emberek üdvözölték, volt aki sikoltozott, volt, aki sírt, volt, aki némán állt, ő pedig mosolyogva integetett mindenkinek.

A világtalálkozó megnyitója Rio szövetségi állam kormányzójának palotájában volt. A pápa angolul és portugálul beszélt vendéglátóihoz, élükön Dilma Rousseff brazil elnökhöz. Arra kérte a világ ifjúságát, hogy szerezzenek minél több hívet Jézus Krisztusnak.

A legújabb pápamobil Mercedes ML-re épül

A legújabb pápamobil Mercedes ML-re épül


A Mercedes-Benz immár 80 éve szállít járműveket a Vatikánnak, az első pápamobiljuk a Nürburg 460 Pullman Saloon volt, amelyet XI. Pius használt 1930-tól. Az 1980-as években II. János Pál pápa a képen láthatóhoz hasonló átalakított G-osztályban utazott. 2002 óta elsősorban ML-ből kialakított változatot használtak a legtöbb hivatalos alkalommal, amely ezután múzeumba kerül. XVI. Benedek még 2012 kapott a Renault-tól egy villanyautót, amelyet nyári rezidenciáján használt. Decemberben mutatták be a legújabb, s egyben legmodernebb pápamobilt, amelyet már az új generációs ML-ből alakítottak ki. Ferenc Pápa pedig nemrég egy kerékpárral bővítette a járműparkot.

Ferenc pápa (született: Jorge Mario Bergoglio; Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17.) a római katolikus egyház vezetője 2013 óta, a 266. az egyházfők sorában. A bíborosi testület 2013. március 13-án választotta pápává. A pápai székben XVI. Benedeket követi, aki 2013 februárjában mondott le önként a pápai tisztségről. Ferenc az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta.

Pápává választásáig 1998-tól Buenos Aires érseke, 2001-től bíboros; a saját ordináriussal nem rendelkező argentínai keleti rítusú hívők ordináriusa.

Forrás: MTI, Wikipédia