Az Egyesült Államok nemzeti ünnepén halálos baleset szakította félbe a délutáni felvonulást Maine állam fővárosában. A függetlenség napjára kiglancolt, több évtizedes járművek egyike, egy 1930-as gyártású tűzoltóautó, amelyet a helyi tűzoltómúzeumból hoztak ki a nagy napra, egy lejtőn lefulladt, majd megállíthatatlanul gurulni kezdett. 

Nekihajtott a közvetlenül előtte haladó, 1941-es John Deere traktornak, és mintegy 30 méteren keresztül tolta maga előtt. 

A traktor sofőrje, a 63 éves Wallace Fenlason, a szemtanúk szerint az ütközéskor felrepült a levegőbe, majd a földre zuhant, ahol járműve maga alá gyűrte. A férfi a helyszínen életét veszítette. 

A muzeális, de jó műszaki állapotú tűzoltóautó 29 éves vezetője nem csak a modern, de a veterán szerkocsik vezetésében is nagy gyakorlattal rendelkezett. Főnökei a balesetet követően fizetett szabadságra küldték, a testület pszichológusa segít neki feldolgozni a történteket. 

A későbbi balesetben részt vevő két jármű, itt még békésen ünnepelve

A balesetben közrejátszhatott a tény, hogy egy belvárosi lövöldözés miatt az eredetileg tervezettről egy másik, meredekebb útszakaszokkal, éles fordulókkal tarkított útvonalra terelték át a felvonulást, ami megnehezítette a kis sebességgel haladó járművek irányítását.

Szerző: