A Fiat-Chrysler 2014 júniustól gyártja új kis szabadidő-autóját az olaszországi Melfiben épülő évi 280 ezres kapacitású üzemében. Fiat és Jeep márkanév alatt is készülnek majd autók – tájékoztatta az Automotive News Europe hírportált a projektben résztvevő két beszállító.

A FIAT Sedici a Suzuki SX4 testvérmodellje volt

A Fiat Sedici a Suzuki SX4 testvérmodellje volt


A gyártás beindításához egymilliárd eurós beruházással bővül az üzem, ahol 150 ezer Jeep és 130 ezer Fiat márkájú kocsi készülhet. A Fiat modell neve 500X lesz, a szerkezetazonos Jeep modell neve még nem ismert. A Fiat kínálatában az 500X váltja fel az esztergomi Suzuki gyárban a Fiat számára a tavalyi év végéig gyártott a Sedicit.

Az egyelőre csak a “B-SUV” munkanevet viselő Jeep modell az Automotive News Europe forrásai szerint úgy néz majd ki, mint a Wrangler kistestvére. Az 500X két- és négykerék-hajtással, a Jeep pedig csak négykerék-hajtással készül majd. Mindkét modellt európai, amerikai és ázsiai értékesítésre szánják.

Az 500X motorkínálatának fő vonalát várhatóan az 1,4-es turbós benzinmotor, illetve az 1,3-as dízel adja majd, de a 0,9 literes kéthengeres benzinessel is elérhető lesz.

Amerikában nemrég mutatkozott be az 500L Trekking, amely szintén egyfajta szabadidő-autó, de nem azonos 500X-szel, amelynek terveit még nyáron mutatta meg a Fiat. Ami közös, hogy mindkét modell azonos technikára épül.
   
Az autópiac egyik legígéretesebb szegmensét a mini SUV-k alkotják, amelyek eladásai az IHS Automotive előrejelzése szerint 2015-re évi 500 ezerre nőnek a tavalyi 154 ezerről. Ebben a szegmensben idén az első öt hónap adatai alapján a Nissan Juke volt a piacvezető, amelyből a korábbihoz képest négyezerrel több, 48 ezer darab kelt el, megelőzve a második helyezett Opel Mokkát, amelyből 32 ezer fogyott. A szegmens új belépői, a Peugeot 2008 és a Renault Captur is nagyon sikeresek.

A Fiat-csoport 2016-ig 19 Olaszországban gyártott új modellt visz piacra, ezen belül az Alfa Romeo márkából kilencet, Maserati márkából pedig hatot. Az Európában gyártott Fiat és Chrysler márkájú autók számát az idei 1,2 millióról 2016-ra 2 millióra tervezi növelni a Fiat.

Forrás: MTI