A nyár utolsó éjszakáján, az egyetemi év előestéjén bulizni indult a két jó barát. Nem kímélték magukat: végül kidobták őket a szórakozóhelyről, annyira eláztak.

A későbbi áldozatnak ekkor támadt az a kiváló ötlete, hogy furikázzanak egyet barátja apjának oktatóautójával. A fiú, Marc Lutman (kis képen) sokáig ellenállt, ám végül engedett barátja nyaggatásának, és bár járni is alig tudtak, beültek az autóba. 
Ahogy várható volt, össze-vissza taposták a pedálokat, belepiszkáltak egymás vezetésébe. Az anyósülésről az ötletgazda Ian Deer egyszer átnyúlt, és elrántotta az autót vezető Lutman kezét a kormányról, ám ekkor az még vissza tudta nyerni uralmát az autó felett, néhány perccel később azonban az ezüst színű Vauxhall Corsa, amely jóval a megengedett 100 km/óra felett haladt, letért az országútról. 
Több mint nyolcvan métert repültek, és egy szántóföldön landoltak. Az utasülésen utazó Deer nem viselt biztonsági övet, a baleset során kizuhant az autóból, és bár barátja azonnal megpróbálta újraéleszteni – amit akkor is folytatott, amikor a rendőrség megérkezett a helyszínre -, életét már nem lehetett megmenteni.
A tavaly augusztusi baleset tárgyalásán a héten hoztak ítéletet, Annak ellenére, hogy az áldozat felelőtlen viselkedésével egyértelműen hozzájárult a balesethez – annyira, hogy édesanyja egyáltalán nem is hibáztatta a tragédiáért az autót vezető barátot -, a bíróság negyven hónap börtönre ítélte, és öt évre eltiltotta az autóvezetéstől az egyetemen példaszerű viselkedéséről ismert, kiváló tanuló fiút.