Vázlatokat közölt a Datsun új generációs modelljéről, amelynek világpremierjét 2013. július 15-én tartják Indiában. Nem véletlen a helyszín, hiszen ez lesz az újjáélesztett márka egyik fő piaca. A Nissan tervei szerint a Datsunok elsődleges piaca Oroszország, India, Indonézia, Dél-Afrika, azaz fejlődő országok lesznek.


Úgy tudni az első új Datsun a Nissan Micra padlólemezére épül és 1,2 literes, háromhengeres benzinmotor mozgatja majd. Bár a belsőről egyelőre nincs kép, azt pletykálják, hogy a váltókar és a kézifék is a műszerfalra kerül, szabad helyet hagyva az első ülések között.

A Datsun első modellje a miniautók között versenyez majd, ahol – Indiában – a Maruti Wagon R (hasonló a korábbi Suzuki Wagon R-hez), Hyundai i10 a rivális.

Bár az autók azonos alapokra épülnek majd, az egyes piacokra egyedileg fejlesztik majd azokat. Fő ismérvük lesz a versenyképes ár, amit nemcsak az egyszerű felépítéssel érnek el, de a helyi gyártással is segítik.

Korábbi beszámolók szerint például Oroszországban az új Datsunok a Ladával közös platformra fognak épülni, valamint közös lesz a fék- és üzemanyagrendszer, valamint a kormánymű is. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mind a külső, mind a belső jegyek teljesen eltérőek lesznek a Kalinához képest.

Az első Datsun modellek 2014-ben kerülnek piacra, de 2015-re újabb karosszériaváltozatokkal bővül a kínálat, várható 3 és 5 ajtós, illetve szedán kivitel. Úgy tudni, hogy 2300 euró (680 ezer forint) lesz az induló ár az említtt piacokon. Természetesen nem az EU-ban megszokott alapfelszereltség mellett.

Forrás: MTI