A Guinness Rekordok között számos “különleges” sikert láthattunk már, most itt egy újabb. A Volkswagen Passat TDI megdöntötte a “legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztás, 48 amerikai államon keresztül, egy nem hibrid autóval” rekordját.


A rekordkísérletet végrehajtó csapat tagjai egy blogger, Wayne Gerdes és egy mérnök, Bob Winger voltak, akik 13 071 kilométert tettek meg 16 hat nap alatt. 104,94 gallon üzemanyagot használtak el, azaz 78 mérföldet mentek egy gallon (3,8 liter) üzemanyaggal, így az autó átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,02 liter lett 100 kilométerenként.

Ezzel jócskán felülmúlták a korábbi rekordot, ami 3,4 l/100 km volt. A hibridek között 3,6 l/100 km a rekord az Amerika-kerülő versenyben.

Wayne Gerdes, aki már több mint 100 autóval állított fel rekordot, elárult néhány alapvető titkot a takarékos vezetéssel kapcsolatosan. Érdemes 15-45 másodperccel előre tekinteni és keresni az a domborzati akadályokat és nem csak az arra reagálni, ahol éppen tartunk az úton. Kerüljük az erős fékezéseket és gyorsításokat. Tartsuk be a sebességhatárokat, ha 90 helyett valaki 120-szal hajt, akkor 30 százalékkal is nőhet a fogyasztás.

Abszolút értelemben nem ez a legtakarékosabb Passat, hiszen korábban egy amerikai házaspár 2,8 literes átlagfogyasztást ért el.