A tesztüzemet követően véglegesen üzembe helyezte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azokat a táblákat, amelyek a forgalmi dugókról tájékoztatnak.


Az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszán, a 6-os út Budapestre bevezető részén, valamint a Budafoki úton és a Szerémi úton felállított digitális kijelzők arról informálják a gépjárművezetőket, hogy hány perc alatt lehet eljutni a Duna-hidakhoz.

A táblákat számítógéppel vezérlik, folyamatosan frissülnek, és a Lánchíd, az Erzsébet híd, a Petőfi híd, valamint a Rákóczi híd eléréséhez szükséges időt írják ki rajtuk. A 6-os út bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló tömegközlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztatást ad.

A rendszer intelligens kamerákra épül, amelyek figyelik a járművek egy-egy pont közötti szakaszsebességét – a rendszám rögzítése nélkül -, továbbá a forgalomintenzitást és a sávok kihasználtságát. A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, és amikor szükséges, a rendszer a központnak figyelmeztető jelzéseket ad.

Forrás: MTI