Viszonylag figyelnek rá, pedig az autók kezelési útmutatójában ott áll: két olajcsere között érdemes rendszeresen ellenőrizni az olajszintet. Igen, az új autóknál is.

 

Az olajfogyasztás létezik, 1000 kilométerenként 1 kilogramm (azaz több mint 1 liter) olaj elégetése is megfelelhet a gyári normaértéknek. De attól, hogy ellenőrzi, nem tudhatja, hogy megfelelő minőségű olaj van-e autójában. Egyrészt a kenőanyag is öregszik, másrészt üzemszerűen koszolódik.

 

Mit tehet az autós?

 

Léteznek eszközök, melyekkel kimutatható az olaj “fáradtsága”, azonban egyszerűbb a gyári előírásnál gyakrabban lecserélni az olajat.  Erre a jelentősen hajtott, magas fordulaton, autópályán vagy hegymenetben gyakorta használt autóknál, mind pedig a túlzottan enyhén, rövid, városi távokon, sok hidegindítással járatottaknál is szükség lehet.

 

Ez viszont sokba kerül – gondolhatják sokan. Nos, nem feltétlenül.

 

Egy kevéssé ismert gyártó – természetesen a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező és elvárt viszkozitású, minőségű és teljesítményű – kenőanyagából vásárolva a gyakoribb olajcsere nem kerül többe, mint a gyártó által ajánlott, rendszerint neves márka, drágább olaját tölteni az autóba.

 

A szerelők rendszerint megerősítik ezen vélekedést, s a drágább olaj helyett szintén a megfelelő minőségű, ám lényegtelen márkacímkéjű kenőanyag gyakoribb cseréjét javallják.

 

A motorfelújításban profi Fortuna Bt. is, amely már évek óta forgalmazza a német Mannol termékeit. Mindenféle kenőanyagot kínálnak, motorokhoz, váltókhoz, s természetesen nem csak autókhoz, hanem motorkerékpárokhoz és akár kamionokhoz is. Van ásvány-, félszintetikus és teljesen szintetikus olajuk is. Turbós, részecskeszűrős és növelt szervizperiódusú modellekhez való is (longlife) elérhető a kínálatukból.

 

Lehet, hogy még nem hallott róla, de a minőségéről sokat elmond, hogy a német Auto Motor und Sport idei kenőanyag-tesztjét a Mannol egyik (Energy Combi LL 5W-30) terméke nyerte. Az árak pedig igencsak kedvezőek.

 

A Fortuna Bt. Facebook-oldalán meghirdetett, készlet erejéig élő, cikkünkben is látható akciós árai által bőven beleférhet az, hogy ne a gyárilag előírt futásnál, hanem előtte cseréltessük a kenőanyagot. 

Akciós Mannol olajárak a Fortuna Bt-nél

  • Classic 10W40, 4 literes – bruttó 4344 Ft
  • Diesel 10W40, 5 literes – bruttó 5118 Ft
  • TDI 5W30 Volkswagen spec., 5 literes – bruttó 7371 Ft

Praktikus tanács:

Olajcserekor érdemes a motorba töltendőnél egy kevéssel többet vásárolni, hogy maradjon pótlásra is az olajból. Ajánlott az autóban tartani, hogy szükség esetén rögtön tudjunk belőle adni a motornak.

 Honnan tudhatjuk, hogy autónkba milyen olaj és mennyi kell?

A gyári gépkönyvből, ha viszont az nincs meg, vagy nem akarunk keresgélni, a Fortuna Bt. szakemberei szívesen segítenek. A Mannol saját szoftverével azonnal látják, hogy az egyes modellekhez melyik olajuk passzol, s abból centiliteres pontossággal mennyire lesz szükség. A kiszerelések 1, 4 és 5 literes flakonok, 25, 60, 208 és 1000 literes hordók lehetnek – mindenki igénye szerint vásárolhat.

További információ: 06 20 4646 002