A forgalom többi élő és élettelen résztvevőjével együttműködő (és ezen minőségében világelsőnek számító), külső segítség nélkül haladni, majd parkolni képes technológiát fejlesztett ki a Volvo Car Group. 

A jövő héten bemutatkozó rendszer lehetővé teszi, hogy a vezető a parkoló bejáratánál kiszálljon autójából, amely ezt követően közvetlen emberi felügyelet és beavatkozás nélkül keres egy megfelelő méretű és tájolású parkolóhelyet, és beáll oda. 

A rendszer mobiltelefonon keresztül aktiválható, ha tehát indulnánk, az autót elegendő visszahívni a parkoló bejáratához. 
A Volvo tájékoztatása szerint a technológia, akárcsak a fantomsofőrök által vezetett kamionkonvoj, amelyet a SARTRE projektben fejlesztettek ki, még messze van a megvalósulástól, ugyanakkor az XC90 következő generációjában megjelenhet az autonóm kormányzás egy alapszintű alkalmazása. 
Az önparkoló technológiát az infrastruktúrában (parkolóban) elhelyezett jeladók tájékoztatják a szabad helyek rendelkezésre állásáról, így a vezető nem kerülhet abba a kínos helyzetbe, hogy a kerti partin egyszer csak rácsörög autója: lécci gyere értem, mégsem tudtam beállni, már nagyon kivagyok, a fejem is fáj, menjünk haza…