Hamarosan itt a nyári vakáció, amely az eddiginél jóval több szabadidőt ad a gyermekeknek. Végre kedvükre futkározhatnak, biciklizhetnek, előkerülnek a gördeszkák, rollerek, görkorcsolyák. Ebben az időszakban még az is kerékpárra ül, akit mostanáig a szüleik gépkocsival hoztak-vittek iskolába, vagy autóbusszal közelítette meg az oktatási intézményt.

Azokon a helyeken, ahol a gyermekek jelenlétére fokozottabban számítani lehet – játszóterek, gyermekintézmények, strandok, táborok, lakótelepek stb. – különösen körültekintően, nagyobb óvatossággal közlekedjünk – figyelmeztet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság

A baleseti adatok azt mutatják, hogy a nyári hónapokban tovább növekszik mind a gyermekek által okozott, mind az elszenvedett balesetek száma.

Érdemes felhívni  a gyermekek figyelmét a nyári szünidő veszélyeire, a gyalogos-, kerékpáros- és utas közlekedés legfontosabb szabályaira. (pl.: álló jármű mögött áthaladás, körültekintés nélkül az úttestre lépés, stb. veszélyeire). A szülök ellenőrizzék a gyermekük kerékpárjának üzembiztonságát, előírásszerű felszereléseinek meglétét, működőképességét (kormány, fék, lámpa stb.)!

Fontos továbbá hangsúlyozni, hogy a szülői példamutatás a közlekedésben elengedhetetlen a gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez.

Forrás: police.hu