A zöld szervezetek (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány) szorgalmazzák, hogy a kormány, illetve Magyarország európai parlamenti képviselői egyaránt szavazzák meg az agroüzemanyag-előállítás drasztikus csökkentésének célkitűzését.

A zöldek szerint az elmúlt években számos nemzetközi tanulmány mutatott rá arra, hogy az agroüzemanyagok egyre bővülő felhasználása jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak növekedésében. Emellett pedig veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat, fokozza az üvegházhatású gázok légkörbe jutását, továbbá világszerte veszélyezteti a helyi közösségeket is.
    
Az EU jelenlegi bioüzemanyag-célkitűzéseinek végrehajtása a közvetett földhasználat-változás hatásait is figyelembe véve azt eredményezné, hogy az üvegházgáz-kibocsátás évi 27-56 millió tonnával növekedne, ami egyenértékű azzal, mintha 2020-ig további 12-26 millió autót hoznának forgalomba Európában.
   
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az EU-tagállamok – a súlyos költségvetési megszorításokkal egyidejűleg – 2011-ben mintegy 10 milliárd eurót (a Ciprusnak nyújtandó mentőcsomaggal megegyező összeget) költöttek az agroüzemanyag-ipar támogatására. A jelenleg hatályos irányelvekből következő bioüzemanyag-célkitűzések megvalósítására további 28,8-33,1 milliárd euró közpénzt kellene 2014-2020 között erre a célra fordítani. A közpénzekkel a kutatás-fejlesztést, a magasabb minőséget, minden szektorban az energia hatékonyabb használatát kellene ösztönözni – véli Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.
   
Az agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerült kételyek, bírálatok hatására az Európai Bizottság felülvizsgálta a korábbi bioüzemanyag-célkitűzéseket, és azt javasolta, hogy az élelmiszernövény-alapú bioüzemanyagok felhasználását 5 százalékra korlátozzák – tartalmazza a közlemény.

(Forrás: MTI)