Európa-szerte fokozott közúti ellenőrzést tartanak a rendőri szervek. A TISPOL (European Traffic Police Network) által szervezett akció ezúttal az ittas és drog hatása alatt vezetők kiszűrésére irányul – számol be a rendőrség.

A nemzetközi kampányban előreláthatóan több mint 20 ország rendőrei vesznek részt. Az ellenőrzések Európa-szerte június 3. és 9. között tartanak.

Magyarországon június 7-én és 8-án, azaz ma és holnap lehet célellenőrzésekre számítani. Pénteken és szombaton (egészen vasárnap hajnalig) a rendőrség valamennyi elektromos légalkoholmérő készülékét beveti.

Az akció oka, hogy az Európai Unió területén az ittas járművezetés a közutak második “legfőbb gyilkosa” (a gyorshajtás után). Júliustól súlyosabb büntetésre számíthatnak az ittas vezetők Magyarországon. Még kisebb befolyásoltság után ugrik a jogsi.

Az országos méretű akció végrehajtása alól természetesen felmentést kaphatnak mindazok a rendőri szervek, melyek az árvízvédelmi, vagy egyéb munkálatok miatt egyéb kiemelt feladatot kaptak.

Az ellenőrzés a rendőrség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a Megyei Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségeinek együttműködésében valósul meg, így helyenként közös ellenőrzésekre kerül sor. Ezeken a helyszíneken a közúti ellenőrök a járművek műszaki állapotát, valamint a műszaki jellegű szabályok megtartását is ellenőrizhetik.

Ha alkoholt fogyasztott, ne vezessen! Ha pedig vezetnie kell, ne fogyasszon előtte alkoholt! Ne fogyasszon kábítószert, semmilyen formában! Ha gyógyszert vett be, a betegtájékoztatónak megfelelően járjon el! Ha abban az áll, hogy a gyógyszer szedése mellett nem vezethet, ne vezessen!

A TISPOL utoljára 2012. karácsonya előtt hajtott végre “Drugs & Alcohol” ellenőrzést. Akkor az ellenőrzés egy hete alatt összesen több mint 1,2 milliószor került elő alkoholszonda, átlagosan percenként nem kevesebb mint 120  vezetőt vontak ellenőrzés alá.

Forrás: balesetmegelőzés.eu