Első fokon három és fél év börtönre ítélte csütörtökön a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki több mint száz autótulajdonost károsított meg a járművükre helyezendő reklámok óvadékaként elkért összegekkel. A vádlottat üzletszerűen elkövetett csalás és a számviteli rend megsértéséért ítélte el a bíróság.
    
A vádlott debreceni cége 2007-ben kötött reklámszerződéseket autótulajdonosokkal járművük felmatricázására. A szerződések értelmében az autósok a megtett kilométerek függvényében kaptak volna havi juttatást, de ezért előre le kellett tenniük 95 és 215 ezer forint közötti óvadékot. A cég Debrecenen kívül Miskolcon, Szolnokon és Egerben is tartott fenn fiókirodát, ahol a vádlott és a megbízott üzletkötők sorra kötötték a reklámszerződéseket.

A vádirat szerint az ügynek 116 sértettje van. Jó részük semmit nem kapott vissza a befizetett pénzből, őket mintegy 14 millió forinttal károsították meg. A bíróság szerint a vádlottnak már a cég alapításakor tudnia kellett, hogy a választott hirdetési forma – az autómatricázás – nem lehet rentábilis, és ez be is igazolódott, hiszen öt hónap alatt mindössze egyetlen céggel sikerült megállapodnia. Az ítélet nem jogerős.

(Forrás: MTI)