Vasúti átjárók sorompóval való ellátása: A fényjelzés sokszor nem elég, a sorompó sokkal magasabb biztonsági fokozatot hoz.

Országszerte végez ellenőrzéseket vasúti átjárókban a rendőrség és a MÁV Zrt. kedden annak érdekében, hogy csökkenjenek a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek. Egy nappal a német turisták 33 áldozatot követelő buszbalesetének 10. évfordulója előtt több helyszínen lesznek igazoltatások, valamint felhívják a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira.

A MÁV és a rendőrség az idén is csatlakozik a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) és az Európai Unió által 2009-ben életre hívott, Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban! elnevezésű nemzetközi kampányhoz.

Kedden országosan több helyszínen vasúti szakemberek ellenőrzik – egyebek mellett – a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetők.

2012-ben 39 személygépkocsi, 6 tehergépjármű, 2 traktor, 3 motoros és 8 kerékpáros ütközött vonattal. A balesetek mindegyikét a járművezetők figyelmetlensége, türelmetlensége és agresszivitása okozta.