Éjszaka, esőben vezetni nem tartozik a világ legkellemesebb szórakozásai közé: mintha milliónyi lézersugárral lövöldöznének lánk pirinyó ufonauták, semmit nem látunk, azt viszont legalább jó gyorsan. 

Balról hagyományos, jobbról szelektív megvilágítás. Működni látszik

Balról hagyományos, jobbról szelektív megvilágítás. Működni látszik


A jelenségről persze nem az eső tehet, hanem mi: az autó fényszórója világítja meg az esőcseppeket, az onnan visszaverődő fénnyel igazából saját magunkat vakítjuk el. 
A megoldás kézenfekvő: nem kell megvilágítani az esőt, és minden meg van oldva. 
Ezt a felvetést minden normál halandó marhaságként könyvelné el, az Intel szakemberei azonban elgondolkodtak a felvetésen, és előálltak egy újszerű rendszerrel. 
Berendezésük egy, a fényszórót helyettesítő projektorból, valamint egy kamerából áll. Utóbbi észleli a lehulló esőcseppeket, az információt átadja egy központi agynak, amely kiszámítja a csepp várható útvonalát, majd a vetítésből megfelelő ütemben kioltja az útvonalnak megfelelő pixeleket – gyakorlatilag folyamatosan körbevilágítja a cseppeket. 
A rendszer 13 ezredmásodperces késéssel dolgozik, ezért a fénykéve felső szélén még láthatók az esőcseppek, lejjebb azonban mintha eltűnne az eső…
Az alábbi videó kiváló ábráival angol nyelvtudás nélkül is jól érhetően ismerteti a rendszer működési elvét. 
Az Intel szerint akár tíz éven belül sorozatgyártásba kerülhet egy ezen az elven működő fényszóró.