A Nissan elektromos hajtású modellje szállítja Winterdale sajtot az ügyfeleknek, így a sajtgyártás folyamata  – a gyártó örömére  – végre teljesen széndioxidkibocsátás-mentessé vált.

A Winterdale Cheesemakers által használt Nissan Leaf esetén nem csak az égéstermék-kibocsátás zéró, de az akkumulátorok töltésére használt elektromosságot is Kentben lévő wrothami tejgazdaságban telepített napelemek (PV) biztosítják.

A Winterdale két díjnyertes pasztörizálatlan cheddar sajtjának fenntartható gyártása iránti elkötelezettség látványos emlékeztetője is helyet kapott a Leafen: vidéki táj látható rajta tehenekkel és szélturbinával.

“Már hat éve gyártunk sajtot fenntartható módon, de eddig nem volt lehetőségünk teljesen széndioxid-mentes üzemre” – mondta a Winterdale vállalkozás mögött álló farmer, Robin Betts.  “Egy 100%-ban elektromos, fenntartható forrásból származó árammal töltött autó használata az utolsó láncszem a széndioxid-mentes sajtelőállításhoz.”

A zöld sajt villanyautóval utazik 1
A zöld sajt villanyautóval utazik 2

A zöld sajt villanyautóval utazik

A zöld sajt villanyautóval utazik

A zöld sajt villanyautóval utazik 6
A zöld sajt villanyautóval utazik 7
A zöld sajt villanyautóval utazik 8
Fotó megosztása:
A zöld sajt villanyautóval utazik 9
Betts farmján minden reggel a friss, 37 C hőmérsékletű tejet átszállítják az üzembe, ahol megkezdődik a sajtkészítés. A tej melegen tartásának köszönhetően nincs szükség energia felhasználására a folyamat megindításához.

A tejhez, amely ekkorra az ideális 32 C-ra hűlt, hozzáadják a starterkultúrát, tejoltót és aludt tejet. Ezt követően vágják és felfőzik a sajtot, amihez a szükséges energiát napelemek és egy talajszondás hőszivattyú szolgáltatják. A főzés után a sajtot formába öntik és három napig préselik. Ezután kiveszik a présből és 10 hónapig a Winterdale barlang jellegű pincéjében tárolják, ahol a természetes hőmérséklet állandóan 12 C.

A zöld sajt villanyautóval utazik 10 A Winterdale napelemei olyan sok energiát termelnek, hogy a felesleges elektromos áramot visszatáplálják az elektromos hálózatba és elosztják a helyi falvak közt. Ez a hozzájárulás nagyobb, mint az a kis mennyiség, amit a farm kivesz az elektromos hálózatból a sötét, téli napokban.

 Ezt a hibátlan, széndioxid kibocsátástól mentes folyamatot most kiegészíti a napenergiával töltött Nissan Leaf is.