Egyelőre nem tudni, miért veszítette el uralmát autója felett az ötvenéves Christian Lemler. Annyi bizonyos, hogy a szabadidőjármű letért a folyó menti útról, nekicsapódott egy fának, egy sziklának, majd onnan a vízbe zuhant. 

A csattanást, majd a csobbanást tisztán hallotta Mark Divittorio, hiszen másodpercekkel korábban pont ott haladt el kajakjával, ahová az autó becsapódott. “Nem sokon múlott, hogy pont rám zuhanjanak, és akkor talán az ő sorsuk is másképp alakult volna.” – mondja a szabadságát töltő ügyvéd. 
A teljesen összeroncsolódott autóban hátul három gyermeket – egy tizenöt éves ikerpárt, és egy négyéves lányt – talált a sportember. Ők, akárcsak édesanyjuk, viszonylag jól voltak, az autót vezető apa azonban súlyos sérüléseket szenvedett. 
Lába beszorult a kormány alá, és a fejjel lefelé lógó férfi feje bele-beleért a gyorsan robogó folyó habjaiba. A kajakos biztonságba segítette a gyerekeket, majd visszatért az autóhoz, hogy ott várja meg a mentők érkezését. 
“Az asszony nem volt hajlandó ott hagyni a férjét. Azt mondogatták egymásnak, szeretlek. Biztos vagyok benne, hogy részben ennek is köszönhető, hogy a férfit végül sikerült megmenteni” – emlékszik vissza az április elején történtekre a sportoló. 
A család megmenekülésének másik oka jóval prózaibb: mindannyian bekötötték biztonsági övüket, így nem estek ki az autóból. “Ha nem lettek volna bekötve, nem túlélőkről, hanem áldozatokról beszélnénk” – mondta a mentést irányító tűzoltó parancsnok.