Úgy tűnik, megmenekült az Opel, a General Motors legalábbis nem hagyja csendben kimúlni a márkát. 2016 végéig brutális összeget, négymilliárd eurót (1200 milliárd forint) költenek új modellek kifejlesztésére.

Az Opel 1999 óta 18 milliárd euró veszteséget könyvelt el, ebből 1,8 milliárdot tavaly. Az Opel és testvérmárkája, a Vauxhall eladásai az európai autóipari szervezet, az ACEA kimutatásai szerint tavaly 15,6 százalékkal 834 790-re csökkentek az EU-ban és a négy EFTA országban. A mostani beruházással az Opel 2016-ig 23 teljesen új, vagy frissített modellt és 13 új erőátviteli rendszert tervez bemutatni.

Az Opel tízéves terve az évtized közepére irányozza elő a nullszaldós eredmény elérését. Az Opel kiadásainak 300 millió euróval való csökkentése mellett három év alatt évi 500 millió eurós rezsicsökkentésről is határoztak. A vállalat bezárja üzemét a németországi Bochumban, ahol a Zafira modell készül.
    
A GM elnök-vezérigazgatója nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a négymilliárdos beruházási elkötelezettség azt jelenti-e, hogy az Opel 2016-ig a GM tulajdonában marad. Steve Girsky, a GM alelnöke, a GM Europe elnöke és az Opel felügyelőbizottságának elnöke azonban a Reuters hírügynökségnek “megalapozatlannak” nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint részleges összeolvadás történhet a PSA konszernnel.

(Forrás: MTI)