Drágább lesz taxizni 1
Drágább lesz taxizni 2

Drágább lesz taxizni

Drágább lesz taxizni

Drágább lesz taxizni 4
Fotó megosztása:
Drágább lesz taxizni 5


A Fővárosi Közgyűlés kedden elfogadta az új fővárosi taxirendeletet. Bevezetik a rögzített hatósági árat, azaz ezentúl egységesen – maximum – 450 forintos alapdíjjal, 280 forintos kilométerdíjjal és 70 forintos várakozási percdíjjal szállítanak a taxik. Az említett díjak összege korábban (sorrendben) 300, 240, illetve 60 forint volt. A jövőben az sem számít, hogy telefonon rendelték a kocsit, vagy az utcán intették le.

E jogszabály szerint a gépjárművek legfeljebb 10 évesek lehetnek, tengelytávjuknak legalább 2550 milliméternek, csomagterüknek 430 literesnek, motorjuknak pedig 55 kilowatt (75 LE) teljesítményűnek kell lenniük, és teljesíteniük kell az Euro 4-es, 2018-tól pedig az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási normát.
    
A rendelet 2013. szeptember elsején lép hatályba. Akinek a rendelet kihirdetésekor működő taxija nem felel meg a rendeletben előírt egyes műszaki paramétereknek, az 2015. július 1-jéig használhatja a taxiját éves vizsgáztatás mellett, de 2014. szeptember elsejétől csak 10 évnél fiatalabb járművek közlekedhetnek, és sárga alapszínűnek kell lenniük.

Március 15. és október 15. között csak működőképes légkondicionáló berendezéssel közlekedhet a taxi, október 15. és március 15. között pedig kötelező lesz a téli gumi használata. Minden taxiban dohányzási tilalom lesz, valamint kötelezővé válik a bankkártyás fizetés lehetővé tétele, emellett egységesítik az utastájékoztató matricákat, illetve szabadjelzőt.

 A fuvarszervezőkkel szemben pénzügyi alkalmassági feltételeket támasztanak, logójukat a járművekre meghatározott helyen ragaszthatják fel.

Forrás: MTI