Ritka eset, amikor valaki a jogkövető magatartása miatt jár rosszul, most mégis ez történt egy budapesti autóssal. A sofőr az állatkert előtt állt meg, közvetlenül a gyalogos-átkelőhely előtt, amit tilt a KRESZ. Pár perccel később a közterület-felügyelők értesítését találta a kocsin, a tízezer forintos helyszíni bírságot be is fizette.

Pár nap múlva azonban értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték. Sérelmezte, hogy ugyanazon cselekmény miatt kétszer is megbüntették, azonban az eljárást folytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a helyszíni bírságot a közterület-felügyelet vissza fogja utalni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.

A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabályi rendelkezésnek, ezért Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta az ombudsmannak, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírságösszeg visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem.

Az ombudsman rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie.