Egyik kezével adna, a másikkal elvenne a kormány. Nem hivatalos, de légből kapott információink szerint az ország egész területére kiterjeszthetik a fizető parkolást. A hír néhány órával követi csak korábbi tudósításunkat, amelyben a rezsicsökkentés mintájára tervezett üzemanyagár-csökkentésről írtunk.

A terv Matolcsy György búcsúcsomagjának (eredetiben: pekidzs) része, célja egyenes vonalú egyenletes mozgásra bírni – a nemzetközi összehasonlításban kevéssé mobilnak számító – lakosságot. A haladás közben elfoglalt útfelület ugyanis ingyenesen használható lesz, míg a várakozás közben igénybe vett területért fizetni kell majd. A megyei kormányhivatalok jelölik ki a zónák határát, a zónák összterülete meghaladja a 93 000 négyzetkilométert.

A kezdeményezést az Országgyűlés a tavaszi ülésszak következő napján meg is szavazhatja, amikor megkezdődik a közigazgatási egyeztetés és a társadalmi vita az intézkedés hasznáról.

Nemzeti konzultációt követően a fizető parkolást a gyorsforgalmi utakra is kiterjeszthetik a lakott települések után. Még kidolgozás alatt állnak a konstrukció részletei, de az illetékes tárca vegyes tarifában gondolkodik: a hóban rekedt autósok fizetnének parkolásért, a még haladókra pedig az ismert autópálya-díjakat vetnék ki.