A BMW Minije és az Audi A1 ellen küldené csatába új modelljét a Mercedes-Benz. Az A-osztálynál is kompaktabb modell német lapértesülések szerint annak a következő generációs Renault Twingónak a padlólemezére épülne, amely egyébként a smart törpeautó visszaérő négyajtós kivitelét is megalapozza majd.

Hogy az X-osztály a Smart ForFour helyett vagy azzal párhuzamosan, annak prémium verziójaként jelenthetne meg a piacon, nem egyértelmű.

Agresszív forma négy méteren. Képeinken egy független török dizájner tavaly év végi Mercedes kisautó-fantáziája látható.

Agresszív forma négy méteren. Képeinken egy független török dizájner tavaly év végi Mercedes kisautó-fantáziája látható.

Az viszont reálisnak látszik, hogy a 100-150 ezer darabosra tervezett, éves gyártás várhatóan több karosszéria-változat között oszlik meg: a három- és ötajtós ferdehátú mellett egy mini szabadidőjárműre is számíthatunk.

A pontos motorizáció még nem ismert. Amennyiben a teljes műszaki tartalmat a Renault szállítja, az A-osztály alá árazandó autóban a Clio modern motorjaira számíthatunk: a 0,9 literes turbós benzinesre, és a 1,5 literes dízelmotor valamely erősebbik változatára.

Igazán persze annak örülnénk, ha a fejlesztés előre haladtával a Renault Sport és az AMG szakemberei leülnének egy munkaebédre…