A csütörtökön télire fordult időjárás miatt veszélyessé vált útviszonyok miatt már kora délutánig számos baleset történt. Az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán több mint negyven autó ütközött, de Somogy megyében is sorozatos balesetek történtek.


 Vas és Veszprém megyében a kis látótávolság és az erős szél nehezíti a közlekedést. Az ország 14 megyéjében másod-, a többi területen elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az ismét téliesre fordult időjárás Zala megyében okozta a legtöbb gondot, ahol már kora reggel baleset történt, a viharos erejű szél miatt több kidőlt fa eltorlaszolta az utakat és több településen áramszünetet okozott.
    
Reggel a csúszós havas úton oldalára borult egy menetrend szerinti autóbusz a Zala megyei Nagylengyel és Petrikeresztúr között. A balesetben ketten megsérültek. Szintén Zala megyében egy árokba borult kamion miatt délelőtt lezárták az M70-es autóutat mindkét irányban, a 75-ös főúton autóbusz borult az árokba.
   
Több mint 40 autó ütközött egymásnak az M7-es autópálya zalai szakaszán. A Letenye irányába tartó járműforgalmat Balatonkeresztúrnál leterelik az autópályáról. Az első információk szerint ketten megsérültek, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy lehetnek-e további sérültek. Hozzátette, hogy a sorozatbalesetben először 11 jármű ütközött össze, majd további 30 gépkocsi csapódott egymásnak.
Sok a baleset a télies időjárás miatt 3 Az MTI a tömegbaleset helyszínéről úgy értesült, hogy a sztrádán a viharos szél és a hóesés miatt gyakorlatilag nem lehet látni semmit, a járművezetők valószínűleg nem is észlelték, hogy előttük karambol történt. Az úton teherautók, kamionok, furgonok és személyautók állnak összetörve, köztük több külföldi rendszámú.
   
Kamionstopot rendeltek el csütörtök 14 órától a zalai határátkelőkön. A forgalmi korlátozás a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járműveket érinti. A tiltás az M7-es autópálya letenyei, az M70-es autóút tornyiszentmiklósi és a 86-os főút rédicsi átkelőjére vonatkozik.
   

Sok a baleset a télies időjárás miatt 4


Somogy megyében is sorozatos balesetek történtek az M7-esen. Az autópályán Nagykanizsa felé, a 134-es kilométernél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiment egy gépkocsi. Sérültről, a baleset körülményeiről nincs bővebb információ.
   
Tömeges balesetek történtek az M7-es autópálya mindkét oldalán Szabadbattyán és Polgárdi között is, az elsődleges információk szerint több ember beszorult a roncsokba. Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet.
   
Az M1-es autópályán Győrtől keletre tükörjég veszélyeztette a közlekedést, emiatt több kisebb baleset is történt az autópálya Győr és Komárom közötti szakaszán.
   
Veszprém és Vas megyében elsősorban a kis látótávolságra figyelmeztetett a közútkezelő. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében több főúton is kamionstopot rendeltek el.
   

Sok a baleset a télies időjárás miatt 5


Az ország több területén jelenleg is intenzíven havazik. Így a hófúvások, veszélyessé váló útszakaszok miatt többfelé kell számítani útzárra, korlátozásokra. A legtöbb fennakadásra a dunántúli megyékben lehet számítani, ahol például Fejér megyében a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát zárták le Székesfehérvár külterületén, mert Veszprém megyében Inotánál több gépkocsi elakadt. Tolna megyében a 61-es utat Pincehely és Adorjánpuszta között hóátfúvás miatt zárták le.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával dolgozik, hogy megszüntesse az esetleges hóakadályokat. Ezzel együtt a közlekedőket arra kérik, amennyiben a hófúvásokban érintett területeken autóznának, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a www.kozut.hu oldalon, a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak.

Forrás: MTI