A világon elsőként Észtországban kezdte meg működését országos gyorstöltő-hálózat elektromos autók számára.


A hálózat kiépítését az ABB végezte, és cég felel az üzemeltetésért és a fizetési rendszerért. A 165 darab, internetkapcsolattal rendelkező egyenáramú gyorstöltőből álló hálózat mindenki számára elérhető.

Minden 5000 főnél több lelket számláló körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 km-ként elhelyeztek gyorstöltőket. Tölteni is lesz mit, hiszen a kormány 507 darab Mitsubishi i-MiEV elektromos autót vásárolt saját használatra, és a lakosság számára 50%-os kedvezményt nyújt elektromos autó vásárlására.

Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír a hálózat.

Nem Észtország az egyetlen, amely hisz a villanyautókban, az elmúlt évek során az ABB 50 darab gyorstöltőt helyezett üzembe Belgiumban és 50-et Dániában. Magyarországon szintén az ABB telepített elsőként gyorstöltőt Budapesten, az Istenhegyi úti MOL kúton.