Februárban létesült Japánban az első jelzőlámpa nélküli körforgalom, ami több előnye mellett a kitelepítést is megkönnyítheti egy természeti katasztrófa esetén – írta a Jomiuri Simbun japán napilap hétfőn.
Nagy árat fizetett Japán a lámpamániáért

Nagy árat fizetett Japán a lámpamániáért

Nagy árat fizetett Japán a lámpamániáért


A naganói Iida városban átadott körforgalomtól az önkormányzat azt várja, hogy a hagyományos kereszteződésekhez képest tíz százalékkal csökkentse az áthaladó autók károsanyag-kibocsátását, valamint jelzőlámpák híján olcsóbban legyen fenntartható.

    
Több japán város is fontolóra vette körforgalmak kialakítását részben takarékosságból, részben pedig azért, mert a jelzőlámpák nélküli megoldás megkönnyítheti a kitelepítést, a menekülést egy természeti katasztrófa esetén. 
Ugyanis 2011-ben a Japán északkeleti partvidékét megrázó 9-es erősségű földrengés és cunami után hatalmas kavarodást okozott, hogy az áramkimaradás miatt nem működtek a lámpák az érintett területeken. Egyes számítások szerint a rengést követő szökőár áldozatainak száma 677-tel nőtt azért, mert ők a közlekedési felfordulás miatt nem tudták elhagyni a veszélyes övezeteket.
    
Iida egyes lakosai ugyanakkor a körforgalommal kapcsolatos félelmeiknek is hangot adtak. A Jomiurinak nyilatkozók szerint balesetveszélyes, hogy a vezetők a lámpák helyett saját megítélésükre hagyatkoznak a körforgalomba való behajtáskor. Ezzel szemben az önkormányzat szerint a körforgalom lassítani fogja az áthaladást, ezért biztonságosabb lesz a közlekedés.
Míg például Németországban több mint 4000 körforgalom van, addig Japánban alig tíz, és ezek közül az Iidában átadott az egyetlen jelzőlámpa nélküli.
Itthon is egyre divatosabb a körforgalom, s míg Japánban a vezetők az alapelvekkel ismerkednek, nálunk már többsávos, ún. holland körforgalmak is épülnek (az első Kecskeméten 2009-ben épült) – elég sok panaszt generálva. Nálunk épp fordítva áll a dolog: a lámpás körforgalom a fehér holló, egy van belőle Győrben, és, ahogy itt olvasható is, nehezen szokják meg a vezetők. 
(Forrás: MTI)