Szép dolog a járműpark, de sok gond van vele. Az alábbiakban Csőre Tamás, az EuroFleet Gépjármű Flottakezelő Zrt. stratégiai igazgatója mondja el, mire érdemes figyelni, ha épp a járműpark körül lenne tennivaló.
Fontos körültekintő döntést hozni a flottakezelésnél

Fontos körültekintő döntést hozni a flottakezelésnél


Mint minden gazdasági döntésnél, itt is nélkülözhetetlen az alapos előkészítés. Először is át kell gondolni, a járműpark méretét és összetételét – milyen célra, milyen autót, mennyi pénzből szeretnénk, hány új autót kell venni, milyen márkákat részesítünk előnyben. 

Aztán a finanszírozási és üzemeletetési formák közül kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az operatív lízing, flottakezelés mellett szól, hogy 2012. január 1-jétől él a lehetőség, hogy a tartós autóbérleti díj áfája visszaigényelhető, sőt ugyanígy lehetőség van erre 2013-tól az operatív lízingügylet keretében felmerülő járulékos szolgáltatások költségének áfája esetében is.
Azért is érdemes flottakezelőre bízni a járműpark ügyes-bajos dolgait, mert így a cég jobban koncentrálhat tulajdonképpeni üzleti tevékenységére, és olyan kedvezményekben is részesülhet a flottakezelő által (kamatok, díjak, szervizelés stb.), amit az önálló flottaméret önmagában még nem tenne lehetővé.
Persze flottát kiszervezni fontos, nagy körültekintést igénylő döntés, ezért mindig alaposan körül kell nézni a piacon, minél több információt kell mérlegelni. Kérjünk minél részletesebb, az igényeinket minél jobban lefedő (gépjármű-specifikáció, tervezett futamidő, várható futásteljesítmény, igényelt szolgáltatások) árajánlatot, referenciákat, cégadatokat, és érdemes értékelni a pályázókat rugalmasság, márkafüggetlenség, megbízhatóság, partnerhálózat stb. alapján.
Csőre szerint nagyon fontos, hogy ne csak az árak versenyezzenek, hanem az ár-érték arányt nézzük. Mert könnyen lehet, hogy az olcsóbb szolgáltatás nem fedi le azokat a szolgáltatásokat, melyekre szükségünk lenne. Végül fontos a gépjármű maradványértékének meghatározása – ez lehetőleg részletes állapotleírás alapján történjen.