Az emberek 35 százalékuk hajlandó lenne több pénzt kifizetni egy környezetbarát autóért, annak ellenére is, hogy a megkérdezettek 71 százaléka a gazdasági válság miatt mérsékli kiadásait – derül ki egy a Ford által megrendelt felmérésből.

Az Európa-szerte 6000 ember megkérdezésével készült felmérés szerint az európaiak autóvásárlása során az üzemanyag-fogyasztás fontos szempont, 60 százalékuk olyan márkát választ, amely célul tűzte ki a környezeti terhelés csökkentését, 68 százalékuk pedig tudatosan ügyel vezetés közben az alacsony fogyasztásra.

A felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka szerint a klímaváltozás a legkomolyabb probléma, és 57 százalék szeretne még inkább környezettudatos életstílust kialakítani.

A Ford nemcsak takarékos motorokkal igyekszik megfeleli a vevői elvárásoknak, de több modellben kínálja az Eco Mode rendszert, ami takarékos autózásra ösztönzi a vezetőket: egy kijelzőn három “virág” jelképezi a váltókezelést, a sebességet és az előrelátó vezetési stílust, s a virágokon öt-öt “szirom” jelzi, mennyire gazdaságos az autós vezetési stílusa. Bebizonyosodott, hogy az öko-stílus elsajátítása hosszú távon 10 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhet.