A Toyota és a BMW a technológiai együttműködés szorosabbra vonásáról írt alá megállapodást csütörtökön Tokióban.


A két autógyár a szerződés értelmében megsokszorozza erőfeszítéseit egy közös sportkocsiplatform, a könnyű szerkezeti elemek gyártásához alkalmas új anyagok, valamint következő generációs “lítium-levegő” akkumulátorok közös fejlesztésére, illetve 2020-ig közösen kifejlesztenek egy hidrogéntüzelésű üzemanyagcellás hajtórendszert.

Jelenleg a BMW már komoly eredményeket ért el a szénszálas műanyagok sorozatgyártásban való használatában, a Toyota pedig a hidrogén-üzemanyagcellás technológiában jár előrébb, úgy tűnik ezeket megosztják egymással.

A mostani szerződés egyúttal kiterjeszti a dízelmotorok szállításában már korábban létrejött együttműködés kereteit is. A BMW 2014-ben kezdi szállítani a Toyota európai modelljeihez 1,6 és 2,0 liter lökettérfogatú motorjait. A megállapodásnak köszönhetően a Toyota dízelválasztékát tudja majd szélesíteni Európában, a BMW számára pedig elérhetővé válik a Toyota hibrid technológiája.

A BMW az idén jelenik meg első tisztán elektromos hajtású szériaautójával, az i3 modellel, amit 2014-ben az i8 sportkocsi  követ majd. Az i3 magyarországi bevezetése év végén várható. További 2013-ban érkező autóújdonságok az alábbi cikkben.

A két gyár új közös sportkocsijának alapjai még idén elkészülnek.

Forrás: MTI